* Herballon - Esküvő * Sopron, Lackner Kristóf utca 20. * nyitva: hétköznap 9-18h * szombat/vasárnap: zárva * telefon 99/781-851 *

Kérdése van? Hívjon minket! +36-99/ 781 851

Blog
Orsi
2022.02.14 13:43

7 +1 tuti tipp a tökéletes meghívók készítéséhez

7 +1 tuti tipp a tökéletes meghívók készítéséhez

A mai bejegyzésben egy kicsit körüljárjuk a meghívók kiválasztásának és elkészülésének folyamatát, és megpróbálunk segítő kezet nyújtani számotokra is. Milyet, hogyan és mikor – ezek a legfőbb kérdések, melyekre most megadjuk a válaszokat.
Tartsatok velünk!

A mai bejegyzésben egy kicsit körüljárjuk a meghívók kiválasztásának és elkészülésének folyamatát, és megpróbálunk segítő kezet nyújtani számotokra is. Milyet, hogyan és mikor – ezek a legfőbb kérdések, melyekre most megadjuk a válaszokat. Tartsatok velünk!

1.Határozzuk meg a stílust

Nyilvánvalóan minden párnak van elképzelése arról, hogy milyen stílusú esküvőre vágyik. Legyen az klasszikus, elegáns, modern, avagy valami extravagáns, ahhoz kell alkalmazkodnia a papíráruknak is- a meghívóknak, menükártyáknak és ültetőknek egyaránt. Igyekezzünk mindegyik elemnél közös stílusjegyeket alkalmazni, hogy harmonizáljanak egymással.

2.Ismerjük a színeinket!

Gondoljuk végig, hogy milyen helyszínen tartjuk a nagy napunkat, és azt a helyet, illetve az elképzeléseinket milyen színek jellemzik. Ezek már tökéletes kiindulási pontot jelentenek akár a meghívók színeinek kiválasztásánál is. Manapság nagyon trendinek számítanak a pasztell vagy ennek pont az ellenkezői, a merész metálos színek, valamint a virág- és egyéb növényminták.

3.Legyünk biztosak abban, hogy minden olvasható!

Ha már tudjuk, hogy nagyjából milyen színekkel illetve mintákkal szeretnénk dolgozni, akkor ne feledkezzünk meg a szövegről sem. Na, most nem arra gondolunk, hogy mit írunk le, hanem arra, hogy hogyan. Kerüljük a világos betűszínt, a világos háttér előtt és ezt fordítva is, sötét betűket a sötét háttér előtt. A sárgás illetve pasztelles színek eléggé nehezen olvashatóak, ezért körültekintőnek kell lennünk, hogy elég kontrasztos hátteret választunk-e. Még egy dolog, amire érdemes odafigyelni, az pedig nem más, mint a betűtípus. Van, akinek a minimalista stílus válik be, ám van olyan is, aki egy kicsit merészebb, bonyolultabb betűtípust szeretne viszontlátni. Nos ilyenkor gondoljunk arra, hogy nem mindenki rendelkezik sas látással, tehát könnyítsünk kicsit a meghívottak dolgán, és óvakodjunk az extrás betűktől!

4.Ne zsúfoljuk a meghívónkat!

Illik megjegyezni, hogy a meghívó információforrásként szolgál a meghívottak számára, ezért a fontos dolgokat kell rajta leginkább feltüntetni. Tehát, amit semmiképpen se felejtsünk el:
- a pár neve
- a ceremónia dátuma illetve helye
- visszajelzési határidő

- dresscode (opcionális)
Kiegészíthetjük továbbá idézettel, fotóval, programmal, mintákkal illetve egyéb információkkal. Lényeges arra is gondolni, hogy ha a meghívón túl sok szöveg szerepel, akkor nehezen olvashatóvá válik és kívülről sem lesz annyira megnyerő. Viszont, ha mégis csak több dolgot szeretnénk leírni, akkor próbálkozhatunk plusz bellapokkal is.

5.Vegyük komolyan a határidőket!

Természetesen minden pár megad egy határidőt, amire választ vár a meghívottaktól, hogy részt tudnak-e venni a nagy napon. Vegyük figyelembe, hogy a cateringesnek valamint a dekoratőrnek mikorra van szüksége a pontos létszámra. Ezt figyelembe véve könnyen végig gondolhatjuk, hogy mikorra kérünk visszajelzést. Minél több időt adunk a vendégeknek, annál nagyobb az esélye annak, hogy feledésbe merül a határidő.

6.Fontoljuk meg a kiadásokat!

Egyértelmű, hogy minden párnak megvan az az összeg a fejében, amit éppen a meghívókra szánt. Ennek tudatában kezdjük el a meghívók tervezgetését is! Kezdetben gondoljuk át, hány darabot kell kb. elküldenünk. Nem szükséges minden egyes vendégnek külön meghívót postázni, hiszen azok a párok, akik együtt laknak, vagy kisebb családok kaphatnak egyet külön megszólításokkal. Ha ez megvan, akkor számoljuk bele a plusz darabokat is, végülis lehet, hogy valakit elfelejtünk vagy pluszban meghívunk, esetleg emlékbe elrakunk egy párat. Fontos ezeket a plusz darabokat is az első rendelésnél leadni, hiszen az utórendelés mindig drágább.
A továbbiakban mérsékelhetjük a költségeinket attól függően, hogy milyen design-t, papírt, mintát választunk. Ha eldöntjük, hogy mire helyezzük a hangsúlyt, akkor van egy út előttünk, amit követve nem szárnyaljuk túl a keretünket sem.  Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy a MI nagy napunkról van szó, tehát ne mások véleményét kövessük, hanem a saját elképzeléseinket vigyük véghez. Nem a meghívó fogja befolyásolni az esküvő sikerét és a mi boldogságunkat sem! J

7. A kiosztás protokollja

A meghívók kiküldésének is megvan a maga folyamata, ám ez is olyan, hogy mindenki úgy csinálja, ahogy jónak látja. Ha van „Save the date” kártyánk, akkor érdemes azonnal kiküldeni, amint megvan az esküvő pontos dátuma. A meghívókat csak ezután kezdjük el postázni, de ezt is csak szép lassan! A dátumot már tudják a vendégek, a részletekről ráérünk őket később is tájékoztatni, hogy friss maradjon az információ. Fontos azonban, hogy legkésőbb három hónappal az esküvő előtt azért mindenkinek legyen a kezében a meghívó! A lényeg az, hogy saját belátásunk szerint döntsünk, de tartsuk szem előtt, hogy a szervezésre is kell elég időt hagyni, és bizony a szolgáltatóknak is kell információkat adni a létszámról.
Tehát a határidőkkel megvagyunk, ezek után nézzük, hogyan adjuk át a meghívókat. Nyilván a személyes találkozás a legjobb módja, ám ha a vendégünk messze él, esetleg teljesen más országban lakik, akkor telefonon értesítsük, mielőtt postán megkapja az invitációt. Ha tudjuk, hogy van olyan ismerős, aki biztosan nem tud részt venni a nagy napon, akkor egy meghívást azért megérdemel, még ha csak telefonon tesszük is ezt meg. A szándék a fontos!

 

+1
 A végére a legfontosabb: dupla ellenőrzés, sőt ha kell, akkor tripla!

Mielőtt leadnánk a szöveget a grafikusoknak, olvassuk át tüzetesen és keressük a hibákat! Nézzük át többször, gondoljuk végig, hogy a megfelelő szófordulatokat használtuk-e és minden adatot helyesen írtunk-e le! Ha ez megvan, akkor mielőtt nyomtatásba kerülne a meghívó, a grafikus küld számunkra egy látványtervet. A kapott tervet nyomtassuk ki, vizsgáljuk meg, akár vonjunk be másokat is, hogy minden részlet a helyén van-e. Ha pedig mindent rendben találtunk, készülhetnek a meghívók, és nekünk nincs más dolgunk, mint a kiosztásuk!

Kattins ide meghívó kínálatunk megtekintéséhez!
 

Reméljük, hogy hasznosnak találtátok a tippjeinket, és a következőkben is velünk tartotok, ahol a meghívók szövegének és koncepciójának összeállításáról lesz szó.
 

Orsi @ Herballon